Camping Hoeve aan den Weg
een bijzondere geschiedenis
Camping Hoeve aan den weg bestaat al meer dan 50 jaar en is bij veel gasten een begrip. Sommige gasten komen hier al tientallen jaren met veel plezier. Camping Hoeve aan den Weg is gelegen in het hart van het Nationaal Park "Drents-Friese Wold" en wordt tegenwoordig getypeerd als een knusse en gemoedelijke familiecamping met vele voorzieningen voor jong en oud. Maar dat was vroeger anders
Werkkampen Diever A en Diever B
De camping kent een verdrietige en bijzondere geschiedenis. In 1935 tot 1946 waren hier Rijkswerkkampen gevestigd. Deze hadden de naam Diever A en Diever B. De kampen waren opgericht door de Dienst Uitvoering Werken (DUW) en dienden om werkloze mannen in de crisisjaren van de dertigerjaren, nuttig werk te laten verrichten.
Tweede wereld oorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten hier Joodsdwangarbeiders, in afwachting van hun transport naar Kamp Westerbork. Na de oorlog werd het werkkamp als gevangenis gebruikt en werden hier mensen vastgezet omdat zij er van verdacht werden samengewerkt te hebben met de bezetter. Eind 1946 zijn de barakken afgebroken. Vlak na de camping, richting Diever, vindt u aan uw linkerkant een gedenksteen, dit is een herinnering aan de werkkampen.
Zoals u daar op de foto's op de gedenksteen kunt zien, staan sommige gebouwen er nog. Wat vroeger bijvoorbeeld diende als kantine, gebruiken wij nu als garage en werkhok en is het pomphuis nu een woonhuis. Wij noemen het nog steeds het pomphuis.
Meer informatie en foto's kunt u verkrijgen bij de receptie.