Bezienswaardigheden
Absoluut de moeite waard!
Midden in het Drents Friese Wold, ligt het onderduikershol van Diever. Tijdens de Tweede wereldoorlog is dit gebouwd door verzetsstrijders. Na een winter (1943-1944) hard werken was het onderduiker hol, bestaand uit dennenstammen, gereed. Één van de verzetsmannen vertelde graag indianen verhalen waardoor het onderduikershol de bijnaam de Wigwam kreeg. Op november 1944 werd het onderduikershol verraadden. Alle onderduikers werden getransporteerd. Slecht één persoon heeft het overleefd.
U vindt het onderduikershol tussen fietsknooppunten 68 en 59. Ook vanaf het Tourist info punt in Diever start een prachtige wandelroute van 8 km. Deze route komt ook langs het onderduikers hol. U volgt de gele bordjes.
Het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold en de steden Leeuwarden (Friesland), Groningen en Coevorden (Drenthe) bekijken vanaf grote hoogte kan op de Bosbergtoren in Appelscha. Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin.
Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Wat jarenlang een veel verteld volksverhaal was, bleek na recent onderzoek echt waar te zijn. De drie hoofdtakken van deze kolossale boom zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is onzichtbaar, verdwenen onder de stuifduin, de Bosberg.
Kinderen tot 4 jaar gratis daarna €2,= p.p.
Bij de kale duinen vindt u een grote uitkijktoren. Vanaf de parkeerplaats van de Kale duinen is een route aangegeven om hier te komen. De wandeling leid dwars door de zandvlakte. Vanaf de uitkijktoren geniet u van een prachtig uitzicht over de duinen en de heide. Het is belangrijk om de route te volgen. Aekingerzand, oftewel de dale duinen, is namelijk het broedgebied van een aantal vogelsoorten. Er zijn dus een aantal plekken in het gebied waar u niet mag komen.
Drenthe kent een tal van schaapskooien. De schaapkuddes van grote waarde voor natuurbeheer en cultuurhistorie. In veel gebieden in Nederland zijn schapen van oudsher 'onderdeel' van het landschap. De schapen worden ingezet om bijvoorbeeld te helpen bij heidebeheer. 's ochtend en 's avonds kun je zien hoe de herder terug komt met zijn kudde.
Breng een bezoekje aan de schaapskooi van het Dwingelerveld of het Doldersummerveld. De schaapskudde in Ruinen heeft een mooie bezoekerscentrum. Bekijke de actuele aankomsttijden van de herder om teleurstelling te voorkomen